“De academie lost geen vraagstukken voor mij op. Dat vind ik juist zo mooi! De academie helpt mij om mijn persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken zelf “op te lossen”.”

Nynke Brug (39) psycholoog en mindfulnesstrainer: “Voor mij is de academie een ontmoetings- en groeiplaats voor mensen die vanuit authenticiteit een bijdrage willen leveren aan het bouwen van een meer mens- en aarde-waardige samenleving.”

 

Waarmee helpt de academie jou?

Nynke: “De Academie voor Samenlevingskunst helpt mij bij het ontdekken en realiseren van mijn verlangen van betekenis te zijn in deze wereld op een manier die past bij wie ik ben én bij wat er op dit moment in onze samenleving speelt. Eigenlijk heb ik nooit echt het gevoel gehad dat ik zelf iets kon met dit verlangen. Nu ik de academie doe, krijgt dit verlangen eindelijk handen en voeten. Op een manier die organisch voelt en die recht doet aan wie en waar ik ben als mens.”

Hoe werkt de academie?

Nynke: “Voorwaarde voor het op gang brengen of faciliteren van het proces waar ik nu in zit, is de veiligheid om jezelf te zien en te zijn. Dit is iets wat ik bij de academie vind. Onder andere door de houding van de docenten, transparant, niet al-wetend, gelijkwaardig, liefdevol. Wat ook bijdraagt aan dit gevoel van veiligheid is de sfeer van de locatie. Het Veerhuis is echt een magische plek, waar ik me thuis voel, waar ik mezelf kan zijn, en waar iedereen er toe doet.

Verder spreekt mij aan dat er veel interactie is met docenten en met medestudenten, waardoor informatie beter geïntegreerd kan worden opgenomen en waardoor je eigen innerlijke proces een extra zetje krijgt. Hier dragen de verschillende werkvormen ook aan bij, theorie, meditaties, groepsoefeningen en lichaamswerk.”

Welke vraagstukken lost de academie voor je op?

Nynke: “De academie lost geen vraagstukken voor mij op. Dat vind ik juist zo mooi! De academie helpt mij om mijn persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken zelf “op te lossen”. Onder andere doordat er in het eerste jaar veel aandacht besteed wordt aan je eigen kenproces, hoe neem ik waar? welke niveaus van waarnemen zijn er?

Om antwoorden te vinden op vraagstukken is het nodig om eerst mezelf en de samenleving beter te begrijpen. Daar helpt de academie mij in eerste instantie bij. Dat vind ik een mooie volgorde. Op deze manier vind ik van binnenuit mijn eigen antwoorden, innerlijk doorleefd.”

Behoor jij tot de doelgroep van de academie?

Nynke: “Ik denk dat de academie vooral aanspreekt bij mensen die net als ik ergens een verlangen voelen om een bijdrage te leveren aan de samenleving – wellicht vanuit het gevoel dat er dingen nu niet goed gaan – en die het gevoel hebben dat ze hiervoor nog niet alle tools in handen hebben.”